Hogyan készítsd fel az autódat télre? - 9 dolog, amire figyelned kell és nem fognak ki rajtad a mínuszok

Elmondom, hogy mit tanultam a fiúktól - ebben a pár évben, mióta velük dolgozom a KISNAGY AUTÓBÉRLÉSNÉL, és napi több órát töltök az autókkal kapcsolatos kérdésekkel- arról, hogy mire kell figyelni, ha jön a hideg és a hó. Megosztom veletek, hogyan készítsük fel jól az autónkat minden eshetőségre és ússzuk meg baleset vagy műszaki hiba nélkül a telet.

Az bizti, hogy autóknak nem tesz jót sem a hideg, sem a hó, sem a latyak. 

Most írok 9 dolgot, amik tutira fontosak és át kell nézned, mielőtt beköszönt a tél, hogy jól felkészült legyél, így nem érthet váratlan kellemetlenség a saját hibádból.

1. Fékek

Télen különösen fontos és valószínűleg nem is kell nagyon megmagyarázni a fékek jó állapotának jelentőségét. Mindenképpen ellenőrizd vagy ellenőriztesd a fékbetétek,

féktárcsák, fékdob állapotát és a fékfolyadék szintet is.

2. Gumik

A jó állapotú, megfelelő bordamélységű téli gumikon nagyon sok minden múlhat.

Semmiképpen se spórolj ezen, légyszi! Ne legyen az autódon olyan abroncs, ami már öreg (5 évnél régebben gyártott), még akkor sem, ha a megfelelő bordamélység (4 mm) megvan. 

A guminyomást 2 hetente jó ellenőrizni és a gyári értékeket tartani. Tévhit (biztosan állítják a fiúk), hogy hidegben kicsivel kevesebb guminyomás kell, mert ettől csak az autó úttartása romlik és a fogyasztása is nő.

3. Ablakmosó + hűtőfolyadék

Az ablakmosó folyadékot mindenképpen le kell cserélned téli ablakmosóra. Nagyon fontos, hogy ne csak rátölts a nyárira. Ami még benne van, azt ki kell spriccelni, majd utána töltsd fel a tartályt a téli szélvédőmosó folyadékkal és azt nyomd át a rendszeren. Ha ez nem csinálod meg, akkor  belefagy a szélvédőmosó a tartályba, szétrepeszti azt, de még lehet, hogy a spricniket és a mosó szivattyúját is. Valljuk be, ez elég rossz lenne.

Ezenkívül ajánlott a hűtőfolyadék fagyáspontjának mérése is. Cserélni kell a folyadékot, ha alacsony a fagyállósága és akkor is, ha régi. De ezt csak pár évente kell megcsinálni, ne aggódj miatta túlzottan.

4. Világítás

Nagyon fontos, hogy jól lássunk és jól lássanak minket az úton! Ez az év bármely időszakában lényeges, de télen különösen ügyelj rá, hogy a fényszórók tiszták legyenek és legyen nálad izzókészlet, ha véletlenül ki kéne cserélni valamelyik izzót. 

5. Ablaktörlő lapátok

A télen sokkal többet használjuk az ablaktörlőket. Ezért figyelj rá, hogy ha csíkoz, akadozik, maszatol, akkor cseréld le, mert akadályozni fog abban, hogy jól láss! Ez pedig az amúgy is rossz látási viszonyoknál igazán fontos.

Ha hosszabb időre megállsz valahol vagy nincs fűtött garázsban az autód éjszakára, akkor jobb, ha felhajtod őket, hogy ne fagyjanak az ablakra. De ha ez mégis megtörténik, és odafagyott az ablaktörlő lapát, semmiképpen se kapcsold be, mert leégeti a motort, és a lapátokat valószínűleg dobhatod is ki.

6. Autómosás

Ha azt gondolod, hogy nem fontos télen autót mosni, akkor tévedsz! Lehet, hogy rossz, mert fél nap múlva olyan, mintha nem csináltál volna semmit és tök koszos az autód, de ha nem teszed, könnyebben rozsdásodik a rászáradt latyaktól, kosztól, sótól. Ebben az időszakban ez nem (csak) esztétikai kérdés, hanem védekezés is a rozsda ellen!

7. Pára

A koszos ablakok gyorsabban párásodnak(de tényleg), ezért (is) kell az ablakokat belülről is rendszeresen megtisztítani. Persze a klíma egy idő után megoldja a szitut, de semmiképpen se indulj el addig, míg az ablakon nem látsz ki rendesen. 

8. Motormelegítés

Tényleg kell pár percig melegíteni a motort indulás előtt. Persze nem muszáj 10 perceket álldogálni és várni, de főleg az automata-váltós és a turbós autóknál fontos, hogy járjon kicsit a motor indulás előtt. Ha a fűtést nem rögtön kapcsolod be, akkor a motor is könnyebben melegszik és hamarabb lesz meleg az utastérben is.

9. Akkumulátor

Érdemes az aksit ellenőrizned, megtisztítanod a korróziótól, kontaktspray-vel befújni, vagy zsírral megkenni a sarukat. Ha három évnél régebbi az akkumulátor, akkor méresd meg a teljesítményét szervizben, mert nagyon nagy hidegben 50 százalékkal is csökkenhet a teljesítménye! Persze nálunk nem szokott -30 fok lenni, de ha tönkremegy az aksid a -3 fokban, az sem lesz jó neked.



Szerintem, ezek a legfontosabbak. 

Persze lehetne még írni arról, hogy vigyél magaddal + takarót bárhova mész, mert ki tudja, talán pár órára az autódban kell várakoznod. Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, de azért célszerű jól felkészültnek lenni.

Mindenesetre azért én azt gondolom, hogy ha a fenti 9 dolog rendben van, nagy baj már nem történhet veled télen (sem).

Remélem, tudtam segíteni ezzel a poszttal! :)

Olvassátok el az eddigieket is + a következőket és kövessetek minket a Facebook-on, mert mindig hozunk valami újat, érdekeset vagy vicceset a fiúkkal! 

Cégadatok:

Cégnév: Fox Professional Kft.
Székhely: 2234 Maglód, Pasteur Lajos utca 45.
Posta Cím: 1162 Budapest, Szlovák út 79/B
Telefon: +36-20-474-07-12
E-mail: foxprofessionalkft@gmail.com
Adószám: 23702734-2-13
Céget bejegyző bíróság neve: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága
Cégjegyzékszám: 13-09-152098
Impresszum

Elérhetőségeink: